עבירת תקיפה
לעיתים עלולות להיווצר בחיים סיטואציות שבהן "הרוחות מתלהטות" וויכוחים עלולים להגיע עד מהרה לצעקות, קללות ואף לדחיפות או סתירות.
לאחר שנים של ניסיון בתחום הפלילי, נתקלתי בלא פעם באנשים נורמטיביים, ללא כל רקע פלילי, אנשים שמעולם לא הסתבכו עם החוק אשר נגררו לידי קטטה.
שימו לב, במידה והוגשה תלונה במשטרה, אותו אדם ימצא עצמו בפני חקירה משטרתית העלולה להוביל להגשת כתב אישום כנגדו.
אך האם דחיפה, טפיחה, סטירה או יריקה עלולים להיות עבירה פלילית?
בהחלט כן.
סעיף 378 לחוק העונשין מגדיר תקיפה: "המכה אדם, נוגע בו, דוחפו או מפעיל על גופו כוח בדרך אחרת, במישרין או בעקיפין, בלא הסכמתו או בהסכמתו שהושגה בתרמית – הרי זו תקיפה". כאשר להגדרת המושג הפעלת כוח תיכנס גם "הפעלת חום, אור, חשמל, גז, ריח או כל דבר או חומר אחר, אם הפעילו אותם במידה שיש בה כדי לגרום נזק או אי נוחות".
האם הפעולות האלה יחשבו כתקיפה רק אם נגרם נזק?
לא.
סעיף 379 לחוק העונשין מגדיר את המושג "תקיפה סתם: תוקף שלא כדין את חברו, דינו – מאסר שנתיים". כלומר אין משמעות לכך שהפגיעה לא גרמה לנזק, לכאב או לאי נוחות. אולם במידה ואלה כן נגרמו החוק מחמיר את העונש – סעיף 380 "התוקף חברו וגורם לו בכך חבלה של ממש, דינו – מאסר שלוש שנים".
חשוב לציין, שישנן מדרגות מחמירות של תקיפה, התלויות בחומרת המעשה ובעוצמתה (האם נמצא שימוש בנשק? האם נגרם נזק לרכוש? ועוד). אך כאמור, ישנם מקרים רבים בהם אנשים המואשמים בתקיפה מגיעים למצב זה לראשונה בחייהם בעקבות סיטואציות אקוטיות, אך עדיין אלימות ומוגדרות בחוק כעבירה פלילית. על כן, המחוקק מתייחס לעבירות אלו בכובד ראש במטרה למגר את התופעה.