מהי תקיפה-
ס'378 לחוק העונשין מגדיר תקיפה מהי. ההגדרה של תקיפה סתם בחוק העונשין מאוד רחבה וכוללת בתוכה מקרים רבים, שחלקם בכלל לא כוללים מגע פיזי בין התוקף לבין הקורבן. ס'378 לחוק העונשין מגדיר תקיפה כמצב שבו מכים, דוחפים או מפעילים כוח על גופו של אדם בדרך ישירה או עקיפה בלא הסכמה או דרך תרמית.
בנוסף, המשך הסעיף קובע שתקיפה יכולה להיעשות גם ללא מגע, למשל דרך הפעלת חום, חשמל, גז, או כול חומר אחר, אם הפעילו אותם במידה שיש בה כדי לגרום נזק או אי נוחות לאדם שמופעל כלפיו החומרים האלו. וככל שמעשה התקיפה עצמו יהיו חמורים יותר, כך העונש עשוי להיות חמור יותר.
ס'378 לחוק העונשין: "המכה אדם, נוגע בו, דוחפו או מפעיל על גופו כוח בדרך אחרת, במישרין או בעקיפין, בלא הסכמתו או בהסכמתו שהושגה בתרמית – הרי זו תקיפה; ולענין זה, הפעלת כוח – לרבות הפעלת חום, אור, חשמל, גז, ריח או כל דבר או חומר אחר, אם הפעילו אותם במידה שיש בה כדי לגרום נזק או אי נוחות."
ס'379 דין תקיפה סתם: " התוקף שלא כדין את חברו, דינו – מאסר שנתיים, והוא אם לא נקבע בחוק זה עונש אחר לעבירה זו מחמת נסיבותיה.
כדי שתקיפה סתם תוגדר בתור תקיפה סתם צריכים להתקיים כמה דברים:
- הנתקף אינו בן זוג, קטין או עובד ציבור.
- התקיפה לא גרמה לפציעה ופגיעה ממשית.
- התקיפה לא התבצעה לצורך ביצוע פשע או גניבה.
חשוב לציין כי ב"תקיפה סתם" מדובר בתקיפה שלא גרמה לחבלה ממשית עבור הקורבן, והיא לא נעשתה תוך כדי ביצוע פשע אחר ולא הופנתה כלפי בן משפחה שוטר או עובד ציבור.
אילו סוגי עבירות תקיפה קיימות?
לפי חוק העונשין, בהגדרת תקיפה נכללות כמה עבירות תקיפה שונות והן תקיפה הגורמת חבלה ממשית לפי ס'380, תקיפות בנסיבות מחמירות לפי ס'382, תקיפת עובד ציבור לפי ס'382א.
מהן שלוש דרגות התקיפה?
- תקיפת ללא חבלה, אשר מכונה כ"תקיפה סתם". בתקיפה מהסוג הזה לא נותרים סימני חבלה והיא מבוססת בעיקר על הפגיעה באוטונומיה של המותקף.
- תקיפה שגורמת לחבלה ממשית– כתוצאה מהתקיפה נגרמת פגיעה גופנית, ופגיעה מהסוג הזה נחשבת לעבירה פלילית חמורה.
- תקיפה בנסיבות מחמירות- ברוב המקרים העבירה מבוצעת ע"י שני אנשים או יותר, אשר פעלו בצוותא לצורך ביצוע התקיפה, או במצב של אלימות המבוצעת בתוך המשפחה.
מהם היסוד העובדתי והיסוד הנפשי בעבירת תקיפת סתם?
היסוד העובדתי-
לכל עבירה פלילית ישנם שני יסודות, היסוד העובדתי והיסוד הנפשי. לעניין היסוד העובדתי, מדובר על העובדות בשטח המציגות את העבירה. במקרה של תקיפה סתם מדובר בהוכחה על קיומה של התקיפה והנזק שנגרם.
היסוד הנפשי-
היסוד הנפשי תפקידו להצביע על כוונה ומחשבה של מבצע התקיפה. בעבירת תקיפה סתם, היסוד הנפשי הנדרש הינו מודעות התוקף לטיבו של המעשה. כלומר התוקף לא בהכרח חייב להתכוון לתקוף את המתוקף אלא מספיקה הידיעה שלו שהוא מפעיל כוח כלפי אדם אחר שלא בהסכמתו.
יסוד ההסכמה-
לפי יסודות העבירה כל מגע בין בני אדם יכול להיחשב לתקיפה סתם. מה למעשה מונע מכול אדם שלחצנו את ידו להגיש נגדנו תלונה בגין תקיפה? התשובה היא, כדי שהמגע ייחשב לעבירה פלילית יש להראות שהוא נעשה "בלא הסכמתו או בהסכמתו שהושגה בתרמית" של המותקף. כלומר, יש להוכיח שהתוקף נגע, דחף, או הפעיל כוח בעקיפין על הקורבן ולהוכיח שהקורבן לא הסכים למגע.
מהן תוצאות התקיפה?
חומרת התוצאה של התקיפה מולידה עבירות פליליות שונות עם עונשים שונים שמוטלים על התוקף. תוצאות התקיפה יכולות לכלול את אחד מאלו:
- אי נוחות
- חבלה קלה
- פציעה
- חבלה חמורה
- מות המותקף
מהו העונש הקבוע לצד עבירת התקיפה?
בעניין תקיפת סתם ישנם מספר גורמים המגדירים את חומרת העונש והם בפועל מתייחסים לחומרת התקיפה ולתוקף עצמו. עונש המאסר הניתן על תקיפה סתם הינו מאסר של עד שנתיים.
בהגדרת תקיפת סתם נכללים כמה מצבים שבהם הופעל כוח מסוים כלפי אדם רגיל אך לא נגרמו לו חבלות ממשיות. לכן, החוק מאפשר לשופט שדן בתיק פלילי להטיל עונש של עד שנתיים מאסר על הנאשם. יחד עם זאת, קיימת גמישות בהטלת עונשים במצבים כאלו ולרוב עונש מאסר בפועל מוטלים בעיקר על אנשים עם עבר פלילי קודם.
קביעת העונש תלויה בנסיבות שונות, וספציפיות לכול מקרה שנידון-
- סוג התקיפה
- נסיבות התקיפה
- קיומו של עבר פלילי (תוקף)
- אופיו של הנאשם
- רמת הנזק שנגרם למותקף
הימנעות מהמעדה לדין בעבירת תקיפה-
כדי להימנע מניהול הליך פלילי וענישה מומלץ לפנות לעורך דין פלילי מנוסה בשלב מוקדם ככל שניתן. לנו יש מספר כלים חלופיים להעמדה לדין:
הסדר מותנה- עבירת תקיפת סתם היא עבירת עוון ולכן אפשר לבקש סגירת תיק פלילי בהסדר מותנה.
גניזת התיק- תיקי תקיפה יכולים להיגנז עוד בתחנת המשטרה על ידי קצין חקירות.
הסדר מותנה-
באמצעות הסדר מותנה, ניתן להימנע מהגשת כתב אישום או להביא להסכם שמאפשר לסיים את ההליך הפלילי בצורה שאינה דורשת הרשעה פלילית. כמובן, ההחלטה להשתמש בהסדר מותנה, כמו גם התנאים שלו, תלויה בהסכמות ו בין הצדדים כמו גם בנסיבות המקרה וכו'.
יש שיגידו כי הערך המרכזי בהליך הפלילי הוא קבלת צדק והגנה על זכויות האדם, ולכן, לשימוש בהסדר מותנה יש הגבלות וכללים במטרה לשמור על הצדק הפלילי.
מי שזומן לחקירה במשטרה בחשד לעבירת אלימות, ובמקרה שהוגש כתב אישום בגין עבירת תקיפה סתם, יכול לפנות לעורך דין פלילי לקבלת ייעוץ משפטי. עורך דין יוכל להסביר את הזכויות במהלך חקירת המשטרה ולהעניק ליווי בתהליך המשפטי במטרה להגן הזכויות כחוק.
בהמשך לכך, אם הוגש כתב אישום, עורך הדין יכול לבחון את פרטי התיק ולעזור להבין את האפשרויות המשפטיות, כולל את האפשרות להיעזר בהסדר מותנה ולחקור את האפשרות להגיש צו עיכוב על ההליך או לבקש את סגירת התיק בדרך אחרת.
אין באמור לשמש כייעוץ משפטי שכן כל מקרה נבחן לגופו. הסתבכתם עם החוק?
היוועצות עם עורך דין פלילי מנוסה בשלב מקדמי יכולה לעשות את ההבדל בין חקירה "רגילה" שבסופה התיק ייסגר בלא כלום, ובין "הפללה עצמית" שתוביל למעצר במקרה הטוב, ובמקרה החמור יותר – בכתב אישום. אם גם אתם אדונים לגורלכם – פנו אלינו עכשיו או השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם האפשרי וללא דיחוי. נשמח ללוותכם, לייצג להכווין ולפתור את הסוגייה המשפטית על הצד הטוב ביותר. בטוחני כי נבצע את הליווי והייצוג ברמה הגבוהה ביותר, ולשביעות רצונכם.
הנה הטלפון הישיר שלי:050-7719770 , התקשרו עכשיו ללא דיחוי, או שילחו הודעה בכל שעה: WhatsApp, אנו כאן בשבילכם.
ראו עוד: אודות המשרד | שירותי המשרד | ההליך הפלילי | משרדנו בתקשורת | שאלות ותשובות | בלוג פלילי | המלצות | צור קשר